Talvella 1993 Suomessa oli laman pohja. Hetkittäin jopa puolet rakennusalan suunnittelijoista oli työttöminä. Edellisen työpaikkamme omistaja Ekono oli mukana suunnittelualan suuressa toimialajärjestelyssä, johon liittyen sitä ajettiin konkurssiin. Esitimme halumme ostaa työpaikkanamme toimivan yhtiön osakkeet tai liiketoiminta, mutta Tampereen toimintojen alasajosta oli tehty päätös eivätkä kaupat olleet mahdollisia - oli tarkoitus poistaa kentältä kilpailua. Kun sitten Helsingistä tuli vielä käsky lopettaa suunnittelun myynti, oli asia selvä. Oli perustettava oma uusi toimisto.

Olimme vakaasti sitä mieltä, että Tampereella tarvitaan valtakunnallinen kunnon osaaja. Asiakaskuntamme oli jo Pirkanmaata laajempi ja toimintamme terveellä pohjalla. Toimintajärjestelmämme oli kunnossa ja ydinporukan kyvyt ja taidot hioutuneet tehokkaiksi ja kilpailukykyisiksi. Eväät ja kova into jatkamiseen oli selvästi olemassa.

Yhteisen aputoiminimen eli AX-Suunnittelun perustamisasiakirjassa on päivämäärä 30.3.1993. Yhtiörakenne muodostettiin siten, että Insinööritoimisto AX-LVI Oy, AX-Prosessit Oy ja Axovaatio Oy olivat omia yrityksiään, samoin yhteisistä toimistopalveluista huolehtiva AX-Konsultit Oy. Kaikkia munia ei laitettu samaan koriin, näin saatiin niinä aikoina, mutta yhtä lailla nykyäänkin, tarvittavaa joustavuutta.

Yhtiöiden osakepääoma määriteltiin sellaiseksi, että rahoilla pärjätään muutama kuukausi ennen kuin kassaan alkaa toimeksiannoista tulla rahaa. Avainhenkilöt olivat kaikki osakkaita. Palkan maksusta sovittiin, että sitä maksetaan sitten kun yhtiöillä on tarpeeksi rahaa. Kukin sai tuoda oman tuolinsa, työpöytänsä ja PC-koneensa mukanaan. Talkoohenki ja yrittäjähenkisyys leimasivat toimintaa eikä siinä kelloa hirveästi tuijoteltu. Tehtävämäärityksetkin olivat varsin väljiä ja toimitusjohtajatkin oppivat liimaamaan postimerkkejä kirjekuoriin.

Asiakaskunta otti toimintamme tyytyväisyydellä vastaan - siitä kiitos - ja ymmärsi, että laadukkaita suunnittelu-, tutkimus- ja mittauspalveluita ei tarvitse yrittää etsiä vain Kehä kolmosen sisäpuolelta. Ensimmäisen toimintavuoden lopussa kaikki sisääntehdyn ajan palkat oli maksettu ja kalusteet sekä tietokoneet lunastettu firmalle.

Vuosien myötä on väkimäärä kasvanut ja maailman muuttuessa on osaamisalueita tullut runsaasti lisää.
Toimintaa on aivan alusta saakka määrätietoisesti kehitetty ja asiantuntemuksen tasoa saatu aina vain paremmaksi.

Toiminnassamme on edelleen mukana muutama alun ydinhenkilöistä. Hienoa on kuitenkin se, että matkan varrella
mukaan tulleet ovat omaksuneet varsin hyvin alkuhetkien tekemisen meiningin, laadun ja palveluhenkisyyden
tavoittelun, asiantuntijuuden sekä muutaman muunkin ”perusarvon”.
On helppo katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti, meitä tarvitaan jatkossakin.

Talven taittuessa kevääseen 1993
Juhani Mattila ja Urpo Koivula pystyttämässä hyllyjä
uusissa toimitiloissa Kuokkamaantie 4:ssä.
Markku Tapola taustalla hengessä mukana.